čtvrtek 1. ledna 2015

Absorpce energie pomáhá odstranit bolesti nohou a páteře


Snížení zátěže nohou a páteře

Doteď se jen málo vědeckých prací zabývalo souvislostí mezi ortopedickými onemocněními a pracovní obuví z hlediska primárních preventivních aspektů. Většina prací na téma obuv pochází z oboru diabetického výzkumu, výzkumu sportovní obuvi a stavby dětské obuvi, část poznatků lze však také přenést na pracovní obuv. Analýza údajů dokládá nutnost vícešířkového systému i u pracovní obuvi, která je denně nošena několik hodin. Má-li uživatel širokou nohu, musí si nutně vybrat větší (delší) obuv. To vede k tomu, že flexibilita podešve neodpovídá flexibilitě nohou a zbytečně vzniká pákový pohyb na klouby, což může dlouhodobě vést k obtížím. Úzká obuv navíc stlačuje nártní kosti, což zvyšuje lokální zatížení na chodidle. Naopak je-li obuv příliš široká, klouže noha do nadměrku, to znamená do prostoru, který je určen pro volný pohyb prstů. Kvůli posunu nohou dopředu nemají prsty dostatek místa a postupně dochází k jejich deformaci. Současně je obuv v patě volná, což může vést k podráždění v oblasti Achillovy paty. Navíc vede obuv volná v patě ke ztrátě stability, což je nežádoucí s ohledem na bezpečnost práce.

Jako další diskutované téma je tlumení energie. Obzvlášť v průmyslové výrobě zaměstnanci stojí nebo chodí po betonové nebo dlážděné podlaze po celou pracovní dobu. Tvrdé průmyslové podlahy představují nepřirozenou zátěž pro pohybové ústrojí. U pohybového ústrojí je bolest zad nejčastějším důvodem pracovní neschopnosti, což mimo jiné vedlo k vývoji tlumících podložek. Dalším ortopedickým problém tvrdých průmyslových podlah je vysoká zátěž chodidla. Z klinické oblasti víme, že vlastní tlumící možnosti našeho těla se v průběhu života snižují. Zde je významná obzvlášť degenerace plantárního tukového polštáře, závislého na věku. Přirozená tuková vrstva pod chodidlem se s přibývajícím věkem ztenčuje, objevují se výstupky kloubů a kostí a tím se značně zvyšuje lokální tlak. Aby se předcházelo negativním následkům tvrdých průmyslových podlah, používají se různé profylaktické způsoby ve smyslu ochranných pracovních pomůcek. Zde si konkurují tlumící podložky, které se pokládají na podlahu pracovního místa, s tlumením integrovaným do obuvi.


Váhově odlišené tlumení v patě a tlumení v přední části obuvi

Bezpečnostní obuv Steitz Secura tlumením pod patou, vyměnitelným podle váhy nositele, s integrovaným tlumením v přední části obuvi a vyráběná ve čtyřech šířkách.



Na toto téma byl ve vybraných německých automobilkách proveden vědecký výzkum. Cílem bylo analyzovat efekt vyměnitelného tlumení energie v patě, odlišeného podle váhy nositele a integrovaného tlumení v přední části bezpečnostní obuvi vzhledem k subjektivnímu pocitu uživatele na komfort při nošení a změny tlaku v oblasti prstních kloubů ve srovnání s antivibračními podložkami.

U každého zkoušejícího bylo nejprve provedeno důkladné vyšetření se zaměřením na pohybové ústrojí. Především byly zaznamenány již existující deformity statiky a nohou. Následně bylo provedeno měření nohou podle vícešířkového systému Steitz Secura. Tento systém nabízí výběr nejen správné délkové velikosti, nýbrž i výběr správné šířky. Zkoušející obdrželi dva různé páry bezpečnostní obuvi v odpovídající velikosti a šířce, avšak každý pár s různým odpružením v přední části obuvi. Jeden pár měl standardní konstrukci podešve obuvi, druhý pár byl vybaven speciálním tlumením, integrovaným do přední části napínací stélky obuvi. Odpružení v patě bylo v obou případech vybráno podle váhy zkoušejícího. U vybraných pracovních míst byly tlumící rohože odstraněny, u jiných pracovních míst byly tlumící rohože naopak umístěny. Oba páry byly nošeny střídavě, přesně podle standardizovaného zkušebního protokolu. Zkoušející následně hodnotili obuv podle standardizovaného protokolu. Hodnotila se vhodnost tvaru obuvi, možné potíže pohybového ústrojí a subjektivní komfort. Následně k subjektivnímu hodnocení obuvi bylo provedeno srovnávací měření rozložení tlaku na stélce obuvi. Měření a rozbor údajů probíhalo podle systému Novel PedarTM (Novel GmbH, Ismaninger Strasse 51, 81675 München). Díky speciální stélce bylo možno změřit lokální zatížení. Tento měřící systém je kalibrovaný a umožňuje určení zatížení s rozlišením jednoho senzoru na cm2.

Měření nohou ukázalo, že 73,7 % zkoušejících mělo jinou šířku chodidla, než obuv vyrobená na standardním kopytě. Různé šířky obuvi jsou podstatným hlediskem při poskytování obuvi zaměstnancům v průmyslu. Tlak v oblasti prstních kloubů byl díky integrovanému tlumení v přední části obuvi snížen o cca 30%. Zkoušející upřednostňovali statisticky významně obuv s tlumením v přední části. 81,8% zkoušejících hodnotilo obuv s tlumením v přední části jako lepší nebo stejně dobrou jako tlumící podložky. Tlumící rohož má jen malý vliv na styk nohou s obuví, zatímco u obuvi s tlumením v přední části se mohou kostní výstupky zapustit a lokální tlak rovnoměrně rozložit. To vysvětluje, proč tlumící rohože sice navozují pocit měkké podlahy, na lokální zatížení pod chodidlem ovšem mají malý nebo žádný vliv.



Ondřej Hýža
KLATT s.r.o.
www.klatt.cz 


Žádné komentáře:

Okomentovat